Snowboard lengte

Vlug jouw Snowboard lengte bepalen

Wanneer je start met snowboarden komen er een hoop vragen op je af, zeker wanneer je opzoek wil gaan naar een nieuw Snowboard, bv: hoe kan je vlug jouw Snowboard lengte bepalen? Tijdens de training zal jouw instructeur vaak aangeven welk Snowboard je moet gebruiken, maar zodra je aan de rental balie komt zonder die instructeur dan is het helemaal aan jou. En wat kies je dan?

Old School methode

De iets oudere garde zal je vrijwel meteen vertellen dat jouw ideale lengte tussen neus en schouderhoogte in moet zijn. Vaak zal men dan ook aangeven dat, als het Snowboard tot aan je kin komt, je het juiste bord hebt. Deze verouderde regel is een goede richtlijn wanneer je vlug een Snowboard moet nemen. Aan de rental balie zal men vaak deze methode hanteren.

New School methode

Vandaag, anno 2020 en up, is er meer van belang is dan alleen de lengte. Jouw lichaamsgewicht is bij het snowboarden heel belangrijk geworden, een Snowboard fabrikant zal dan ook steeds een gewichtsklasse vermelden, kwestie dat het Snowboard zal presteren zoals de ontwerper dit bedoelde. Het spreekt voor zich dat iemand met 90kg+ een heel andere flex zal hebben met een Snowboard uit een gewichtsklasse 50-75kg.

Wil je een correcte keuze maken dan moet je even de specificaties nalezen: je schoenmaat, lengte en gewicht zijn daarbij de 3 voornaamste factoren. Wanneer je de fabrikant zijn advies gaat volgen hoef je jou geen zorgen te maken of je nu de juiste keuze hebt gemaakt.

Old meets New

Heb je niet de mogelijkheid om de eigenschappen op te zoeken, bij bv een tweedehands Snowboard? Hanteer dan de “Old school”-methode, dus tussen schouder & neus, maar neem je lichaamsgewicht mee in rekening.

Heb je een laag lichaamsgewicht voor je lengte? Neem dan een maximale lengte tot aan je kin. Met een laag gewicht is het nl moeilijk om een langer Snowboard onder controle te houden.

Daar tegenover staat dat een zwaarder lichaamsgewicht een langer Snowboard nodig heeft om controle te behouden over je plank. De lengte van zulk Snowboard komt dan ook vaak uit ter hoogte van je neus.

Old School per discipline

Indien je in de markt bent voor een tweedehands Snowboard, en je wil graag een bepaalde discipline beoefenen, dan zijn er nog enkele suggesties die we je kunnen maken.

Freestyle

Bij Freestyle ga je vaak roteren met het Snowboard, hoe langer en zwaarder je board is hoe moelijker dit gaat. We adviseren dan eerder te kijken naar een korter Snowboard wat tussen je sleutelbeen en kin uitkomt.

All-Mountain & Freeride

Iemand die de piste wil doen, All-mountain, of iemand die offpiste gaat, Freeride, doet er goed aan om geen al te kort Snowboard te nemen. Zodat je niet onstabiel staat aan de hogere snelheden. Dit Snowboard komt best uit tussen je kin & neus.

Alpine Racing

Tot slot, de Alpine racers onder ons kiezen best voor een lange plank. Een lengte tot aan je voorhoofd of misschien iets langer is geen gekke keuze, want hoe langer hoe stabieler. En stabiliteit is key bij die rotvaart die je gaat halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Hulp nodig?
Hallo!
Kunnen we jou met iets helpen?
Powered by